چرا کی‌یف به «گروزنی بعدی» تشبیه می‌شود؟

منطقه قفقاز شمالی بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۹ تلاش کرد از روسیه جدا شود

زمانی که بوریس یلتسین، رئیس‌جمهوری روسیه، اولین جنگ چچن را برای پایان دادن به خصومت‌ها آغاز کرد، گروزنی به میدان جنگ بدل شد - AFP

بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا گفت به اعتقاد او حمله روسیه به اوکراین را می‌توان تلاش روسیه برای «گروزنی کردن» اوکراین خواند.

آقای جانسون در حالی به استونی سفر کرد که کاروان ۶۴ کیلومتری تانک‌های روسی به سمت پایتخت اوکراین در حرکت بودند تا آن را به محاصره خود درآورند. او در گفت‌وگو با آی‌تی‌وی نیوز درباره رئیس جمهور روسیه گفت: «فکر می‌کنم او به بن‌بست رسیده، اما عقب‌نشینی برایش بسیار سخت است و مشکل ما همین است.»

او در ادامه گفت: «اگر جای او باشید، می‌فهمید تنها هدفش فشار مضاعف برای «گروزنی کردن» کی‌یف است، اگر متوجه منظورم شده باشید. پوتین می‌خواهد اوکراین را به ویرانه بدل کند و فکر می‌کنم که این یک فاجعه انسانی و اخلاقی تغییرناپذیر می‌شود و امیدوارم این کار را نکند.»

«امیدوارم عقلش را به کار بیندازد و بفهمد راه بهتری هم باید باشد، اما کاری که می‌کند این است که با ستونی از تانک خود را از این وضعیت خلاص کند... باید آن تانک‌ها را برگرداند یا سرشان را بچرخاند و این نخستین کاری است که باید انجام بدهد.»

ممکن است بسیاری متوجه منظور آقای جانسون نشده باشند، او درواقع به دستور آقای پوتین مبنی بر تخریب کامل گروزنی، پایتخت جنگ دوم چچن در ۱۹۹۹ -۲۰۰۰ اشاره می‌کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

منطقه قفقاز شمالی بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۹ تلاش کرد از روسیه جدا شود و این شهر در سال ۱۹۹۱ مقر دولت جدایی‌طلب جوهر دودایف شد، رژیمی که روس‌ها و سایر شهروندان غیرچچنی را از سرزمین‌های خود اخراج کرد.

زمانی که بوریس یلتسین، رئیس‌جمهوری روسیه، اولین جنگ چچن را برای پایان دادن به خصومت‌ها آغاز کرد، گروزنی به میدان جنگ بدل شد و نیروی هوایی روسیه از دسامبر سال ۱۹۹۴ تا فوریه ۱۹۹۵ آن را بمب باران کردند، کارزاری که بسیاری از بناهای آن شهر را با خاک یکسان کرد و هزاران کشته برجای گذاشت.

آناتول لیون، روزنامه‌نگاری که آن موقع آنجا حضور داشت نوشت: «دست آهنی بزرگی از آسمان فرود آمد و به آدم‌های بی‌گناه تصادفی حمله کرد و آن‌ها را تکه‌تکه ‌کرد.»

او گفت: «هرروز صبح که از خواب بیدار می‌شدیم، یک هیولای نحس تکه دیگری از خیابان‌های آشنا را بلعیده بود.»

چریک‌های مبارز چچن به مقابله پرداختند و درنهایت آتش‌بس ایجاد شد که درنتیجه آن، شهر تا سپتامبر ۱۹۹۹ که تجاوزها از سر گرفته شد و روس‌ها دوباره شهر را محاصره کردند، در دست آنها ماند.  

حالا با وخامت حال آقای یلتسین، به دستور آقای پوتین، نخست‌وزیر جدید کشور و رهبر متنفذ، ارتش روسیه اعلام کرد این کار را به تلافی بمب‌گذاری در آپارتمان‌های مسکو، بویناسک و ولگودونسک که چچنی‌ها هرگونه مشارکت در آن را رد کردند، انجام داده است.

آقای پوتین در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۰، آخرین روز هزاره قدیم، طبقه قانون جای یلتسین را گرفت و رئیس‌جمهوری موقت شد، به‌این‌ترتیب سرکوب وحشیانه‌ای را علیه شورشیان اعمال و دستور نابودی کامل گروزنی را صادر کرد.

این شهر که در اثر بمباران کاملا نابود شده بود، در فوریه سال ۲۰۰۰ باز پس گرفته شد.

یک سرباز ۲۱ ساله در سال ۲۰۰۰ به لس‌‌آنجلس تایمز گفت: «ازجمله تدابیر جنگی وحشیانه سربازان روسی که گزارش شد، تجاوز و شکنجه غیرنظامیان بود، ما بدون محدودیت [بدون قوانین جنگی] در چچن به جایی نخواهیم رسید. باید با آنها بی‌رحم باشیم. در غیر این صورت به هیچ جا نمی‌رسیم.»

جنگ که به پایان خونین خود رسید، آقای پوتین با خونسردی گفت نیروهایش «تا آخر به وظیفه خود عمل کردند.»

در سال ۲۰۰۳، سازمان ملل گروزنی را ویران‌ترین شهر روی زمین خواند.

© The Independent

بیشتر از جهان